Varna24.bg Работещите в ресторантьорския бранш изпращат писмо до министъра на здравеопазването с

...
Varna24.bg
Работещите в ресторантьорския бранш изпращат писмо до министъра на здравеопазването с
Коментари Харесай

Близо 50% от работещите във варненските заведения вече са ваксинирани! От бранша с позиция до МЗ!

 Varna24.bg Работещите в ресторантьорския отрасъл изпращат писмо до министъра на опазването на здравето с изискванията, които слагат, с цел да може бизнесът да работи, заяви за Varna24.bg Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България по време на втория ден от митинга в морската столица. 

" Бизнесът желае да работи, бизнесът не желае да изпада в локдаун! Бизнесът е склонен със зеленият документ, само че не под формата, под която бе спуснат от Министерство на здравеопазването. Заповедта би трябвало да бъде изменена в няколко елементи, като първата и най-важна, както казахме, е да се признават тестванията за антитела, по този начин, както се признават в Австрия. Тестовете за антитела са важи, тъй като знаем, че има висока скрита заболеваемост. 

Другото значимо нещо е да има зелен документ за всички, да няма дискриминация и разделяне измежду браншовете. 

Третото ни извънредно значимо изискване е страната да поеме на 100% антигенните проби, а не да се постанова да се заплаща каквото и да било.

Трябва да бъде продължен гратисния интервал. Има големи опашки пред пунктовете за имунизация и проби. Срива се системата на Министерство на здравеопазването, това е огромен проблем. Идва събота и неделя, съвсем невероятно става да се имунизират хората, да си създадат проби и да получат документ. Държавата би трябвало да го е осъзнала, че няма по какъв начин да се случат нещата.

Във Варна тестванията бяха доставени по неотложност в сряда вечерта. Доста хора през вчерашния ден минаха през лабораториите, други се имунизираха.

Персонала към този момент е на 40% имунизиран в заведенията. С днешна дата, най-късно другата седмица ще надхвърлим 50%. Има заведения, където песонала е на 100% имунизиран и те търсят вид да изкарат документ от Министерство на здравеопазването, че личния състав е напълно имунизиран. 

Едва ли има човек в България, който няма да е удовлетворен, че ще влезе в една здравна среда, където няма риск от болест. 

Вярно е, че младите са бунтари. Те употребяват интернет и не могат да разграничат истината от подправените вести, които ги подлъгват. Често те считат, че за тях няма риск и малко от тях се опасяват от самия вирус. Във всички публични източници се показва, че след преболедуване може да имаш антитела, може да нямаш, само че даже и да имаш имунизацията ги повишава до над 90%. Затова аз предлагам на младежите да се имунизират. Ако имат антитела към този момент е въпрос на техен персонален избор дали да се имунизират, само че този избор би трябвало да бъде осведомен ", разяснява Сотиров.

Той добави, че приготвят писмо до Министрество на опазването на здравето с точните претенции какво би трябвало да се промени в заповедта. Ако не се вземат поради забележките на сектора стартират всеобщи митинги в цялата страна. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР